Çanta Çiçeği (Calceolaria) / Hanım Çantası Bakımı

Çanta çiçekleri bazı bölgelerde hanım çantası, cüzdan çiçeği ya da terlik çiçeği olarak bilinir ve adlandırılır. Arjantin’e özgü olan bu bitkiler ülkemizde tek yıllık ve mevsimlik bir bitki olarak yetiştirilmekte ve satılmaktadır.

İlkbahar aylarından sonbahar aylarına kadar sürekli çiçeklenirler. Sıcaklıklar 15 derecenin altına düşmediği sürece ölmeyen ve uzun ömürlü bitkilerdir fakat ülkemizin çoğu bölgesinde sıcaklıkların 15 derecenin altına düşmesi sebebiyle mevsimlik olarak yetiştirilmektedir.

Çanta çiçeklerinin gelişimleri çok hızlı olmadığı için birçok kişi bakımı hakkında sorular sormakta nasıl daha iyi bakabilirim gibi sorular sormaktadırlar.

Çanta Çiçeklerinin Yer Seçimi Nasıl Olmalıdır?

Çanta çiçeklerinde yer seçimi bitkinin büyümesi ve gelişmesi açısından en önemli etkenlerden birisidir. Çanta çiçekleri bol aydınlık alanlarda sağlıklı yetişirler. Bu nedenle iç mekanlarda ve yaz boyu dış mekanlarda gönül rahatlığıyla bakılan bir türdür. Çanta çiçekleri direkt güneş alan yerlerden uzak tutulmalıdır. Öğle vakitlerinde vuracak kavurucu güneş çiçeğin yapraklarına ve tomurcuklarına zarar verebilir. Bu nedenle buna dikkat edilmelidir.

İç mekanlarda ve evlerde bakılacak çanta çiçekleri için dikkat edilmesi gereken bir diğer konu çiçeğin cereyanda kalmaması gerektiğidir. Çiçeğin konumu rüzgar almayan ve aydınlık bir yer olmalıdır.

çiçek bakım ürünleri satın al

Çanta Çiçeklerinin Bakımı Nasıl Yapılır?

Çanta çiçekleri bakımı hakkında dikkat edilmesi gereken en önemli konu sulama düzenin nasıl olması gerektiğidir. Çanta çiçekleri sulanırken önce toprağın kuruluğu kontrol edilmelidir. Uzun süre susuzluğa dayanabilecek bitki değildirler. Toprak eğer kuru ve nemini kaybetmişse sulama yapılmalıdır.

Çanta çiçeklerinin sulaması diğer tüm yapraklı ve çiçekli bitkilerde olduğu gibi toprağın üzerinden yapılmalıdır. Üstten sulamalar yaprakları ve çiçekleri ıslatarak hastalıklara, lekelere, yaprak bitlerine, beyaz sineklere  ve tomurcukların özelliklerini kaybetmelerine neden olmaktadır. Bu nedenle sulama yapraklar kaldırılarak toprağın dibinden yapılmalıdır. Sulama yaparken aşırı sulamadan kaçınılmalıdır. Aşırı sulamalar köklerde çürümeler meydana getirebilir.

Çanta çiçeklerinde saksı değişimi yaparken bir anda büyük saksılara geçilmemelidir. Saksı değişimleri ilkbahar aylarının başında yapılmaya başlanmalıdır. Saksı değişimi için en uygun zamanlardır. Saksı değişiminde mevcut saksıdan bir büyük saksıya geçiş yapılmalıdır. Değiştirilen saksının mutlaka altının delik olmasına dikkat edilmelidir. Bu şekilde fazla su verildiğinde fazla suyun tahliye edilmesi için gereklidir.

Çanta çiçeklerinin daha gür olması ve yapraklarının sağlıklı olması için ayda 2 defa vitamin takviyesi yapılabilir. Bakımı oldukça kolaydır fakat bahsedildiği gibi doğru sulama ve yer seçimi ile uzun ömürlü ve harika gözüken çiçeklere sahip olunabilir.

Çanta Çiçekleri Nasıl Çoğaltılır ?

Çanta çiçeği anlamı ve güzel görüntüsüyle dikkat çeker bu nedenle bitki severler içerisinde çoğaltılmaktadır. Genellikle tohumlarla veya çeliklerle çoğaltılır. Her iki yöntem de etkili olabilir ancak belli dönemlerde ve uygun koşullarda uygulanmalıdır.

Tohumlarla Çoğaltma:

  1. Tohumları, ilkbahar aylarında, iç mekanlarda başlatmak genellikle en iyisidir. Bu, tohumların yeterli ışık ve sıcaklıkta çimlenmesini sağlar.
  2. Tohumları, hafif nemli, iyi drene edilmiş toprak karışımı içeren bir fide kabına ekin.
  3. Tohumları çok derine gömmeyin; yüzeye serpiştirin ve hafifçe toprakla örtün.
  4. Tohum kabını sıcak ve aydınlık bir yere yerleştirin ve toprağın sürekli nemli kalmasını sağlayın.
  5. Çimlenme genellikle birkaç hafta içinde gerçekleşir. Fideler belirli bir büyüklüğe ulaştığında, onları ayrı saksılara aktarabilirsiniz.

Çeliklerle Çoğaltma:

  1. Çelik alma işlemi genellikle yaz aylarında yapılır.
  2. Sağlıklı bir çanta çiçeği bitkisinden, yaprakları olan 10-15 cm uzunluğunda bir gövde parçası kesin.
  3. Alt kısımdaki yaprakları çıkarın ve çeliği köklenme hormonuna batırabilirsiniz. Bu adım opsiyoneldir ve köklenme sürecini hızlandırabilir.
  4. Çeliği, iyi drene edilmiş, nemli bir toprak karışımına dikin.
  5. Çeliği yerleştirdiğiniz kabı, yüksek nem sağlayacak şekilde şeffaf bir poşetle örtün. Ancak, hava alışverişini sağlamak için poşeti ara sıra açmayı unutmayın.
  6. Çeliklerin kök salması birkaç hafta sürebilir. Kökler belirginleştiğinde, çelikleri daimi saksılarına aktarabilirsiniz.

Her iki çoğaltma yöntemi de sabır ve dikkat gerektirir. Bitkilerin sağlıklı büyümesini sağlamak için, çoğaltma sonrası dönemde uygun sulama ve ışık koşullarını sağlamak önemlidir.

Alakalı içeriğimiz; Evde Çiçek Coşturan Nasıl Yapılır?

Çanta Çiçeği ile Bakılabilecek Diğer Saksı Çiçekleri Nelerdir?

Çanta Çiçeği ile birlikte bakılabilecek uyumlu saksı çiçeklerinden biri Hüsnüyusufdur. Çanta Çiçeği’nin zarif ve renkli çiçekleri, Hüsnüyusuf’un yoğun renk paleti ve narin yapısıyla hoş bir uyum oluşturur, mekana canlı ve çekici bir atmosfer kazandırır. Hüsnüyusuf’un bakımı için bol ışık alan, ancak doğrudan güneş ışığı almayan bir yer tercih edilmeli ve toprak nemli tutulmalıdır. Bu bakım ile hem Çanta Çiçeği hem de Hüsnüyusuf sağlıklı bir şekilde büyür ve saksıda estetik bir uyum sunar.