Sinerelya Bakımı

Sinerelyalar şubat sonlarına doğru birçok çiçekçide kolayca bulunabilen, papatyaya benzer rengarenk bahar çiçekleridir. Ülkemizde sinerella veya sindirella çiçeği olarak da bilinirler. Ilıman bölgelerde çok yıllık bitkiler olarak yetiştiriliyor olsa da ülkemizde genellikle tek yıllık olarak yetiştirilen bir dış mekan bitkisidir. Özellikle Akdeniz ikliminde daha uzun uyum sağlayabildiği için uzun yıllar yaşaması mümkündür.

Sinerelyalar hem bahçelerde hem de saksı içinde kolayca yetiştirilebilir. Yer seçimi yaparken gölge ve yarı gölge alanlar tercih edilmelidir. Gün boyu güneş ışığına maruz kalan yerlerde bakılan sinerelyalar uzun ömürlü olmayacaktır. Bu nedenle güneş ışığına nazaran daha aydınlık ve yarı gölge alanlar yer seçimi için daha idealdir.

Sinerelyaların Bakımı Nasıl Yapılır?

Sinerelyalar için çiçeklenme dönemi havaların serin olduğu ilkbahar aylarıdır.  Yaz sıcakları başlayana kadar bol çiçekli ve tomurcuklu olmaları mümkündür. Bol, gür ve daha sağlıklı olmalarını sağlamak için 15 günde bir vitamin takviyesi yapılabilir. Vitamin yerine gübre de kullanılabilir.

Sinerelyaların temizliği üzerinde bulunan bozulmuş veya zarar görmüş çiçek ve yaprakların sap kısmından makasla kesilerek yapılır. Bu şekilde hem diğer çiçek ve tomurcukların daha sağlıklı gelişmeleri sağlanır.

Sinerelyaların saksı seçimlerinde yeni saksının mevcut saksıdan 1-2 boy büyük olanları yeterlidir. Çok büyük, derin ve hacimli saksıları sevmemektedirler. Bu durum uyum sorunu yaşamalarına neden olmaktadır. Saksıların drenaj özelliğinin olmasına dikkat edilmelidir.

çiçek bakım ürünleri satın al

Sinerelyalar humus bakımından zengin ve geçirgenliği yüksek olan toprakları sevmektedirler. Bu tür topraklar hemen hemen her çiçekçice de birçok markette kolayca elde edilebilir.

Sineralyalar sulama konusunda çok hassastır. Sulama yapılırken üstten sulandığında yaprakları ıslanır. Islanan yapraklar sinerelyalarda mantar ve küf yapmaktadır. Bakteri üremesine olur. Buna ek olarak sinerelyalar yaprak yapıları narin ve kırılgan olan bitkilerdir. Küf ve mantar ile birleştiğinde bitkiye daha çok zarar verir. Bu nedenle sulamalar kesinlikle toprağın üzerinden, dipten ve nazik bir şekilde yapılmalıdır.

Sinerelyaların sulama düzeni toprağın kuruluğu kontrol edilerek yapılır. Çok sıcak yerlerde 2 günde bir ve normal yerlerde bakılıyor ise 3-4 günde bir toprağı kontrol edilerek su verilmelidir. Eğer bitki saksı içerisinde bakılıyor ise saksı tabağında biriken sular uzun süre bekletilmemesi gerekir. En fazla yarım saat bekletildikten sonra biriken su boşaltılmalıdır. Aksi takdirde köklerde çürümeye neden olabilir.

Sinerelyalar Nasıl Çoğaltılır?

Sinerelyaların çoğaltılması tohumla yapılmaktadır. Tohumlar satın alınabilir veya mevcut olan bitkinin çiçeklerinden elde edilebilir. Sinerelyanın çiçekli bir hale gelmesi için tohumlarının aralık ayında dikilmesi gereklidir. Çimlenme ve büyüme süresi boyunca 10-15 derece arası sıcaklığa ihtiyaç duymaktadır. Tohumlar kesinlikle toprağa serin dönemlerde atılmalıdır. Sıcak dönemlerde üretim yapılamaz. Tohumlar küçük saksılara yerleştirilerek üretilebilir. Elle tutulur bir boya geldiğinde sinerelyalar daha büyük bir boy saksıya alınarak şaşırtma denilen yöntemle direkt güneş almayan aydınlık alanlarda bakımına devam edilir. Boylanmaya başladıktan sonra da 20-25 derece arasında çiçeklenmesi beklenir. Bu dönemde tomurcuklar oluşana kadar sıvı vitamin takviyesi yapılabilir.

Sindirella Çiçeği Saksısı Nasıl Olmalıdır?

Sindirella çiçeği saksısı geniş ve derin olmalıdır. Seramik veya kil saksılar tercih edilmelidir çünkü bu malzemeler suyun buharlaşmasına ve köklerin hava almasına yardımcı olur. Saksı, tabanında yeterli sayıda drenaj deliğine sahip olmalıdır. Bu, fazla suyun birikmesini önler ve kök çürümesini engeller. Saksının boyutu, bitkinin kök sistemine uygun seçilmelidir.

Toprak, iyi drene olan ve hafif asidik özellikte olmalıdır. Torf bazlı bir karışım veya saksı toprağı idealdir. Saksının yerleştirileceği alan, doğrudan güneş ışığından korunmalı, ancak aydınlık olmalıdır. Dolaylı ışık alan bir pencere kenarı en uygun yerdir. Bu şekilde, Sindirella çiçeği sağlıklı büyür ve güzel çiçekler açar.

Sindirella Çiçeği Bakarken Nasıl Toprak Seçilmelidir?

Sindirella çiçeği bakarken toprak iyi drene olan ve hafif asidik olmalıdır. Torf bazlı bir karışım veya saksı toprağı ideal seçimlerdir. Bu tür topraklar, bitkinin köklerinin sağlıklı kalmasına yardımcı olur.

Toprak, suyun düzgün bir şekilde süzülmesini sağlamalıdır. Sindirella çiçeği, kök çürümesini önlemek için fazla suyun hızla drene edilmesini gerektirir. Bu nedenle, torf bazlı karışımlar veya perlit ve kum içeren saksı toprakları tercih edilmelidir. Böylece çiçek sağlıklı büyür ve güzel çiçekler açar.

Alakalı içeriğimiz; Evde Çiçek Coşturan Nasıl Yapılır?

Sinerelya ile Bakılabilecek Diğer Saksı Çiçekleri Nelerdir?

Sinerelya ile birlikte bakılabilecek uyumlu saksı çiçeklerinden biri Cam Güzelidir. Sinerelya’nın renkli ve yoğun çiçekleri, Cam Güzeli’nin narin yapısı ve pastel tonlarıyla hoş bir uyum sağlar, böylece saksıda zarif ve canlı bir atmosfer oluşturur. Cam Güzeli’nin bakımı için yarı gölge alanlar tercih edilmeli, toprak nemli tutulmalı ve düzenli sulama yapılmalıdır. Bu bakım ile hem Sinerelya hem de Cam Güzeli sağlıklı bir şekilde büyür, göz alıcı bir saksı düzeni sunar.