Evlerimizde, bahçelerimizde, balkonumuzda birbirinden güzel güller yetiştirebilir kimi zaman da hediye edebilir veya alırız. Güller evimizi güzelleştirirken kimi zaman da sevdiğimiz ve değer verdiğimiz birisine verilebilecek en güzel hediye olmaktadır. En eski bahçe bitkilerinden birisi olan güller bakımında ve yetiştirilmesinde birçok soruyu beraberinde getirmektedir. Bu yazımızda bu sorulara cevap vermeye çalışacağız.
Güller bakımları iyi yapıldıklarında bulundukları ortamları güzelleştiren, kokularıyla insanları mest eden en güzel çiçeklerdendir. Peki gülleri yetiştirmenin püf noktaları nelerdir? Saksıda gül bakımı nasıl olmalıdır? Bu soruların cevaplarını yazımızda sizler için derledik!
Gül Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Evimizde, bahçemizde, ofisimizde ve diğer birçok yerde o güzel renkleriyle cıvıl cıvıl açmasını istediğimiz güller yetiştirmek hepimizin isteğidir. Bu güzel ve anlamlı gülleri yetiştirmenin ve gül bakımını yapmanın püf noktaları sizlerle.
Işık
Güller güneş alan aydınlık yerleri sevmektedir. Bu nedenle ışık gelişimleri için çok önemlidir. Günde en az 5-6 saat arasında güneşte kalması gerekmektedir. Bu nedenle gülünüzü evde, saksıda veya bahçede yetiştiriliyor ve bakımını yapıyorsanız güneş ışığı almasını sağlamanız gerekmektedir.
Sulama
Gülleri sulama yaparken özen göstermeniz gerekir. Sulama işlemi düzenli ve gülün toprağı üzerinden yapılmalıdır. Güller çiçeklerini üretmek ve gelişimlerini sağlamak için suya diğer birçok çiçekten daha fazla ihtiyaç duymaktadır. Bu nedenle özellikle çiçeklenme döneminde sulama yapmaya özen gösterilmelidir. Gül dikildiği toprağın kuru olup olmadığı kontrol edilerek suya ihtiyacına bakılmalıdır. Fazla sulama yapmaktan kaçınılmalıdır. Aynı şekilde az veya yetersiz sulama da yapılmalıdır. Bu tarz şeyler güllerin sağlıksız gelişmesine veya yapraklarının dökülmesine neden olabilir.
Gübreleme
Güllerin bakımı konusundaki bir diğer konu düzenli gübrelemeye duyduğu ihtiyaçtır. Genellikle gübreleme işlemi ilkbahar ve yaz başlangıcında yapılmaya başlanmalıdır. Aynı zamanda gübrenin verilme şekli düzenli aralıklarla olmalıdır. Verilen gübrenin kaliteli olmasına dikkat edilmelidir.
Toprak
Gül bakımında güle nerede bakıldığı fark etmeksizin toprak seçimi geçirgen özelliği olan, drenaj sağlayan, vitamin ve mineral bakımından zengin, humus bakımından iyi olan toprakların seçilmesi gereklidir. Seçilen toprağın PH değerinin 6-6,5 arasında olması yeterlidir.
Sıcaklık
Güller bakımında hava değişimlerinden, sert rüzgar ve sıcaklıklardan hoşlanmamaktadır. Bu nedenle oda sıcaklığında veya ortalama sıcaklıklarda 15-25 arası bakımı yapılması gelişimleri ve çiçeklerinin sağlığı için önemlidir.
Gül Ne Zaman Sulanmalıdır?
Gül ne zaman sulanmalıdır sorusu bakımını yapan ve yetiştirmek isteyenlerin merak ettiği soruların başında gelmektedir. Gül sulama zamanı mevsimsel olarak değişkenlik göstermektedir. Yaz aylarında haftada 2 kere, kış aylarında ise haftada 1 kere düzeli bir şekilde sulama yapmak yeterlidir. Bununla birlikte sulama zamanının geldiğini anlamak için toprağını kontrol etmek gerekir. Toprakta kuruluk var ise sulama zamanının geldiği anlaşılır. Güller, gül sayıları ve büyüklüğüne bağlı olarak sulama miktarı arttırılmalıdır. Fazla sulama yapılmamalıdır. Aşırı sulamalar güllerin gelişmesine engel olabilir veya köklerde çürümeye meydana getirebilir.
Gül Nasıl Çoğaltılır?
Güllerini çoğaltıp hediye etmek isteyen ya da elindeki güllerin sayısını arttırmaya çalışanların merak ettiği bir konu gül nasıl çoğaltılır sorusudur. Çünkü gül anlamı olarakta bir çok kişi için önemli ve hediye olarak değerli görülen bir çiçek türüdür. Güller 3 farklı şekilde çoğaltılabilir. Bunlardan birincisi tohumla çoğaltma yöntemidir. Tohumla çoğaltma yöntemi hem zaman aldığından hem de daha fazla emek gerektirdiğinden pek tercih edilmemektedir.
Gülleri çoğaltmanın bir diğer yolu dallardan çeliklerle çoğaltmadır. Sağlıklı olan gül bitkisi dalından 15-20 cm uzunluğunda çelikler kesilir. Kesilen çelik ana bitkinin üst kısmından alınmalıdır. Kesilen çelik üzerindeki alt yapraklar alınarak uygun boyutta bir saksıya alınır ve dikim işlemi yapılır. Birkaç hafta içerisinde çelikler köklenir ve yeni gül büyümeye ve gelişmeye hazır hale gelir.
Gül çoğaltmanın bir diğer yolu ise yumru bölme ile çoğaltmadır. Gül bitkisinin köklerinde oluşan yumrular ilkbahar başlangıcında köklerinden ayrılır. Ayrılan yumru yeni bir saksıya veya toprağa dikilir. Her bir yumru yeni bir gül ortaya çıkartacaktır.
Gül Yer Seçimi Nasıl Olmalıdır?
Gül bitkisini sağlıklı ve daha uzun ömürlü yetiştirmek için yer seçimini çok iyi yapmak gereklidir. Güle yer seçerken dikkat edilmesi gereken ön önemli konu bulunduğu konumun güneş ışığı alıp almadığıdır. Eğer gül bitkiniz güneş almayan, kapalı, karanlık bir yerde ise güneş alan ve aydınlık bir yere yerleştirmeniz gerekmektedir.
Güller için diğer bir yer seçim konusu eğer güllerin bahçede bakımı yapılıyorsa toprak seçiminin iyi olması gerekmektedir. Drenaj özelliği olmayan ve mineral bakımından fakir toprakların uygun değildir.
Son olarak güllere yer seçerken hava akımlarının sert olduğu yerler seçilmemelidir. Sıcak ve sert soğuk rüzgarlar güllere zarar vereceğinden dolayı konumunu ayarlamak gerekir.