Hercai Menekşe Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Hercai menekşe menekşegiller ailesine ait olan bir çiçektir ve viyola çiçeği olarak da bilmektedir. Yaklaşık olarak boyu 20 cm kadar uzayabilmekte ve bakımı iyi ve doğru koşullar altında yapıldığında uzun yıllar bakılabilen bir çiçektir. Hercai menekşe güzel görüntüsü ve kendine özel kokusuyla birçok kişiyi etkilemiştir.

Hercai menekşe genel olarak bakımı kolay olan hem bahçelerde hem balkonlarda hem iç mekanlarda bakımı yapılabilen bir çiçektir. Bunun yanı sıra birçok açık alanda süsleme ve dekor olarak da kullanılmaktadır. Birçok kişi güzel görünüşünden etkilenip hercai menekşeyi merak etmektedir. Evinde veya bahçesinde hercai menekşe yetiştirmek isteyenler, ne gibi püf noktaları var merak edenler, bakımı nasıl yapılır diye soranlar için hercai menekşe için gereken detaylar bu yazımızda sizlerle olacak.

Bakımı Nasıl Yapılır?

Hercai menekşenin mavi, mor ve beyaz renkleri daha kolay bulunmaktadır ve bu nedenle daha çok tercih edilir. Menekşelerin bakımı yapılırken rengi fark etmeksizin sizler için bilinmesi gerekenleri derledik. İşte hercai menekşe bakımında bilinmesi gerekenler!

Işık ve Konum

Hercai menekşeler aydınlık, havadar, ancak doğrudan güneş ışığına maruz kalmayan bir konumu tercih etmektedirler. Yani, direkt güneş ışığına maruz kalmadan, aydınlık bir ışık altında bakımı yapılmalıdır.

Sıcaklık

Hercai menekşeler ılıman sıcaklıkları sevmektedirler. Uygun sıcaklık olarak 15-25°C arasında bakımı için idealdir. Sert ve kurutucu soğuk hava akışlarından ve ani sıcaklık değişikliklerinden korumak gereklidir.

Toprak ve Saksı

Hercai menekşeler için su geçirgenliği olan hafif topraklar idealdir. Toprakların mineral ve vitamin bakımından zengin olmasına dikkat edilmelidir. Saksının altında suyun birikmesini önleyen bir drenaj deliği olması köklerde çürümeyi önleyecektir.

Sulama

Hercai menekşeleri çiçeği bakımında sulama sıklığı ve miktarıdır önemli bir konudur. Hercai menekşelerinin toprağı kuruduğunda su verilmelidir. Fazla ve art arda sulama yapılmamalıdır. Fazla sulama bakteri ve mantar oluşumuna zemin hazırlamaktadır. Bu nedenle çiçeklenme döneminde haftada 1 kere ve yaz aylarında haftada 2 kere olacak şekilde düzenli miktarda sulama yapılması gerekmektedir.

Nem

Hercai menekşeler nemli bir ortamı sevmektedir. Genellikle kış aylarında kapalı alanlarda ve evlerdeki düşük nem seviyelerine karşı dikkatli olmak gereklidir. Nemlendirme yapmak amacıyla düzenli aralıklarla bir sprey yardımıyla nemlendirme işlemi yapılabilir.

Gübreleme

Hercai menekşeleri bakımı konusundaki bir diğer konu da düzenli gübrelemeye duyduğu ihtiyaçtır. Hercai menekşeleri için gübreleme işlemi ilkbahar ve yaz başlangıcında yapılmaya başlanmalıdır. Aynı zamanda gübrenin verilme şekli düzenli aralıklarla olmalıdır.

çiçek bakım ürünleri satın al

Hercai Menekşe Çiçeği Ne Zaman Sulanmalıdır?

Hercai menekşesi çiçeğinin sulama zamanı mevsimlere göre değişkenlik gösterir. Yaz aylarında sıcaklıkların artmasıyla birlikte sulama haftada 2 kere, kış aylarında ise 1 kere yapılmalıdır. Sulama takvimi oluşturmakta fayda vardır.

Hercai Menekşe Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Hercai menekşesini çoğaltmanın ve yetiştirmenin birden farklı yolu vardır. Hercai menekşe anlamı olarakta oldukça sevilen ver tercih edilen bir bitkidir bu nedenle sıklıkla nasıl çoğaltılabilir konusu gündeme gelmektedir. Bunlardan en kolayı en çok tercih edileni yaprak kesimiyle çoğaltmadır. Bu yöntemde sağlıklı bir hercai menekşenin sapı olan bir yaprak parçası kesilir. Kesilen yaprak köklendirme hormonuna batırılır ve ardından bir saksıya dikilir. Toprağın ve saksının bulunduğu ortamın nemli kalması sağlanır ve yaprakların yeni kökler vermesi beklenir. Kökler oluştuğunda dilenen yere dikilerek hercai menekşesi çoğaltma işlemi tamamlanmış olur.

Hercai menekşesini çoğaltmanın bir başka yolu ise yan köklerden çoğaltmadır. Bu çoğaltma yönteminde hercai menekşesinin ana bitkisi kendi kökleri arasında oluşturduğu yan kökler kullanılır. Bu yan kökler bir makas yardımıyla veya el ile zarar vermeden ana bitkiden ayrılır ve direkt olarak dikim işlemi yapılır.

Hercai Menekşe Yer Seçimi Nasıl Olmalıdır?

Hercai menekşe bakımında sağlıklı gelişim için doğru yer seçimi çok önemlidir. Doğru yer ve konum çiçeklenme için gereklidir. Hercai menekşesine yer seçerken aydınlık, güneş alan, parlak alanların tercih edilmesi gereklidir. Doğrudan güneş ışığı alan yerlerin seçiminden kaçınılmalıdır. Konum olarak doğu veya kuzey cephelerinde, güneş doğrudan almayan yerler seçilmelidir. Hercai menekşeleri için fazla güneş yaprakların yanmasına neden olabilir.

Hercai menekşe çiçeği için yer seçerken bir başka önemli konu ise konumun hava akımlarından uzak, uygun sıcaklığa sahip bir konumda olması gerektiğidir. Hercai menekşeleri ılıman iklimleri sevdiği unutulmamalıdır. 15-25 derece arasındaki sıcaklarda konumlandırılmalıdır.

Hercai Menekşe Toprağı Nasıl Olmalıdır?

Hercai menekşe için ideal toprak, iyi drenaj özelliklerine sahip, hafif asidik ile nötr arası bir pH değeri olan (yaklaşık 6.0 ila 7.0 arası) bir karışım olmalıdır. Bu bitkiler su birikintilerini sevmediğinden, toprak nemli ancak suyu tutmayacak şekilde hafif ve gevşek olmalıdır. Organik madde bakımından zengin bir toprak, menekşelerin sağlıklı kök gelişimi ve canlı çiçeklenmesi için önemlidir. Perlit, vermikülit veya kompost gibi malzemeler ekleyerek toprağın hava alabilirliğini ve besin değerini artırabilirsiniz. Bu koşullar sağlandığında hercai menekşeler güçlü ve sağlıklı bir şekilde büyüyebilir.

Bahçede Bakmak İçin Hercai Menekşe ile Hangi Çiçek Tercih Edilmelidir?

Bahçede Hercai Menekşe ile uyumlu bir şekilde tercih edilebilecek çiçeklerden biri Papatyadır. Hercai Menekşe’nin renkli ve narin çiçekleri, Papatya’nın sade beyaz ve sarı tonlarıyla hoş bir kontrast oluşturarak bahçeye doğal ve huzurlu bir görünüm kazandırır. Papatya’nın bakımı için bol güneş alan bir yer tercih edilmeli, toprak hafif nemli tutulmalı ve düzenli olarak sulanmalıdır. Bu bakım ile hem Hercai Menekşe hem de Papatya bahçenizde sağlıklı bir şekilde büyür ve estetik bir uyum sunar.