Begonvil Bakımı Nasıl Yapılır?

Begonvil çiçekleri kıyılarını süsleyen ve görünüşü ile birçok kişiyi etkileyen çiçeklerdir.  Begonviller lodos sarmaşığı, konsolos çiçeği olarak da bilinen bir bitkidir.  Piyasada farklı begonvil türleri bulunmaktadır. Bunlar sarmaşık cinsi ve minik ağaç, bodur formunda olan türlerdir. Birbirinden farklı ve kırmızı, koyu pembe, beyaz ve mor olarak birçok farklı rengi bulunmaktadır. Eğer bir alan sardırılmak isteniyorsa sarmaşık türü tercih edilmelidir. Eğer bahçede peyzaj amaçlanıyorsa bodur olanlar tercih edilebilir.

Begonvil Nasıl Bakılır?

Bütün begonviller bakım konusunda aynı özelliklere sahiptirler. Begonvillerin bilinen en büyük özelliklerinden bir tanesi bünyelerinde hastalık ve böcekleri barındırmamaları olarak bilinir. Bu yönüyle begonviller dayanıklı bitkilerdir.

Begonviller çok yıllık bir dış mekan bitkisidir. İç ortamlarda ve salonlarda yetiştirilemeyecek bir bitkidir. İlkbahar aylarında yapraklarını açmaya başlar ve yaz başlarında çiçeklenir. Kış soğuklarının gelmesiyle birlikte yaprak ve çiçeklerini dökerek kuru bir çalı görünümüne geçmektedir. Bir sonraki sene aynı şekilde ilkbahar aylarında tekrardan yapraklar açmaya başlar.

Begonviller güneşe aşık bitkilerdendir. Bol güneş alan yerlerde saksı ve  bahçede yetiştirilmesi mümkündür. Gölge ve sürekli rüzgar alan yerlerde ömürleri kısa olmaktadır.

çiçek bakım ürünleri satın al

Begonviller Nasıl Çiçek Açtırılır?

Bengovil anlamı olarakta çiçek severler tarafından çokça tercih edilmekte olup, uzun ömürlü olan bol çiçekli bir bitkidir. Bakımı için kesinlikle bol güneş alan ve sert rüzgarla uzun süre maruz kalmayacak yerler seçilmelidir. Uzun ömürlü ve bol çiçekli begonviller için yapılması gereken en önemli şeylerden bir tanesi yer seçimidir. Kesinlikle bol güneş alan ve sert rüzgarla uzun süre maruz kalmayacak yerler seçilmelidir. Bir diğer husus da begonvillerin sulanma sıklığıdır. Begonviller bol ve düzenli sulamalarda çiçek açmazlar. Sağlıklı bol yeşil yaprakları olur fakat çiçek vermezler. Susuzluğa dayanıklı oldukları için bol ve düzeli sulamayı sevmemektedirler. Çiçek vermeyen begonvillerin sebebi bol sulamadır. Begonviller düzensiz sulamayı seven bitkilerdendir. Begonviller sulanırken toprak ara ara kuruya çekilmelidir. Toprağı kurumadan su verilmemeye özen gösterilmelidir. Sulama için yaz sıcaklarında 3-4 günde bir toprağı kuruyana denk bekledikten sonra yapılmalıdır. Bu şekilde begonviller daha sağlıklı ve bol çiçekli bir hale gelecektir.

Begonvillerin her dönem saksı değişimi yapılabilir fakat bu değişim sırasında köklerin yapısının bozulmamasına özen gösterilmelidir. Olduğu gibi saksıdan çıkarılarak özenle bir diğer saksı veya bahçeye dikilebilir. Eğer sarmaşık türü bir begonvil varsa saksının hacim ve derinlik olarak büyük bir saksı olması tercih edilmelidir. Hızlı boylandığı için büyük saksı tercih edilmelidir.

Begonviller özellikle bir toprak seçimi yapmayan bitkilerdir. Her türlü toprağa kolayca uyum sağlamaktadırlar. Ancak kırmızımsı toprakları daha çok severler. Gübre ve vitaminler ile daha hızlı ve bol çiçek açmasını sağlayabilir. Yaprak açtığı dönemlerde budama gönül rahatlığı ile budanabilir.

Begonviller kışları yaprak döküp yazları açan bir bitki olduğu için yapraklarını döktüğünde öldü sanılmamalıdır. Eğer kış aylarında saksıda bakılıyorsa daha korunaklı bir yerde bakımı yapılabilir. Buna ek olarak eğer bahçede bakılıyorsa da üstüne naylon veya koruyucu bir örtü örtülmesi tavsiye edilir. Bunun nedeni soğuklarda köklerin korunarak begonvili sağlıklı ve canlı tutmaya çalışmaktır. Aynı şekilde soğuk dönemlerde aşırı sulamamaya özen gösterilmeli ve köklerin çürütülmemesine dikkat edilmelidir.

Alakalı içeriğimiz; Evde Nasıl Çiçek Coşturan Yapılır?

Bahçede Bakmak İçin Begonvil ile Hangi Çiçek Tercih Edilmelidir?

Bahçede Begonvil ile uyumlu bir şekilde tercih edilebilecek çiçeklerden biri Itırdır. Begonvil’in mor-pembe tonlarındaki göz alıcı çiçekleri, Itır’ın hoş kokulu yaprakları ve zarif çiçekleriyle birlikte bahçede hem görsel hem de aromatik bir zenginlik oluşturur. Itır’ın bakımı için güneşli ya da yarı gölge alanlar tercih edilmeli, toprağın nemli tutulmasına özen gösterilmeli ve düzenli sulama yapılmalıdır. Bu bakım ile hem Begonvil hem de Itır bahçenizde sağlıklı bir şekilde büyür ve canlı, kokulu bir atmosfer sunar.