1. Anasayfa
  2. Itır

Itır Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?


Itır çiçeği kendine has aromatik kokusu, güzel ve hoş görünümüyle ve özellikle birçok cilt hastalığının tedavisinde kullanılmasıyla bilinen popüler bir çiçektir. Itır çiçeği turnagiller ailesine ait olup boyları genelde 10-35 cm arasına kadar uzayabilmektedir.

Itır çiçekleri hem evde hem bahçelerde bakımı ve yetiştiriciliği yapılabilen bir çiçektir. Birçok kişi güzel görünümü ve kokusu nedeniyle bakımı nasıl yapılır merak etmektedir. Bu yazımızda sizler için ıtır çiçeği bakımı nasıl yapılır sorusunun cevaplarını vereceğiniz. İşte tüm püf noktalarıyla ıtır çiçeği bakımı nasıl yapılır.

Bakımı Nasıl Yapılır?

Itır çiçeği doğada kendi kendine yetişebilme özelliği olan bir çiçektir. Bakımı kolaydır fakat sağlıklı gelişebilmesi için birtakım püf noktalar bulunmaktadır. Bakım konusunda bilinmesi gereken püf noktaları sizler için derledik.

Işık

Itır çiçeği gelişimini güneş altında kalarak devam ettiren ve aydınlık alanlara ihtiyaç duyan bir çiçektir. Aydınlık ve yarı gölge alanlarda büyümesini gerçekleştirebilir. Bakımında havadar ve aydınlık alanlarla ihtiyaç duyar.

Nem ve Sıcaklık

Itır çiçeği sıcak iklim bitkisi olduğu için nemli ve sıcak ortamları tercih etmektedir. Soğuk ve kurak havalardan korunmalıdır. Çiçek ve yaprak gelişimi açısından sıcak ortama ihtiyacı vardır. Bu nedenle de bakımı konusunda neme ve sıcaklığa dikkat etmek gerekir. Ortalama oda sıcaklığında 15-25 derece sıcaklıklarda bakımı yapılması tavsiye edilir.

Sulama

Itır çiçekleri kuraklığa dayanıklı çiçeklerden olduğu için sulama konusunda düzenli sulama yapılmasına özen gösterilmesi gerekmemektedir. Su verme işlemi toprağın kontrolü yapılarak yapılmalıdır. Itır çiçeği toprağı nemli olmadığında sulama yapılması bakımı için yeterlidir. Bu nedenle su verme işlemi kontrollü bir şekilde ne az ne de fazla olacak şekilde yapılmalıdır. Fazla sulama ıtır çiçeğinin köklerinde çürüme, yetersiz sulama ise çiçeğinizde kurumalara sebep olabilmektedir.

Toprak

Itır çiçeği toprak seçiminde seçici değildir. Genel olarak süs ve bahçe topraklarında büyüyebilir. Toprak seçerken drene özelliği olan, vitamin ve mineral bakımından zengin, pH değeri 6-8 arasında olan topraklar kullanılabilir.

Gübre

Itır çiçeğinizin gelişimine ve büyümesine yardımcı olabilmek adına toprağını yılda bir gübrelemek yeterli olacaktır. Itır çiçeği bakımı konusunda gübre verme işlemini ilkbahar ayları gelmeden yaparak çiçeklerin büyümesi hızlandırılabilir.

çiçek bakım ürünleri satın al

Itır Çiçeği Ne Zaman Sulanmalıdır?

Itır çiçeğinin ne zaman sulanması gerektiği mevsimsel değişiklere, ortama ve bitkinin büyümesine göre farklılıklar göstermektedir. Sulama işlemi ıtır çiçeğinin toprağı kurudukça yapılmalıdır. Yaz aylarında sulama haftada 2 kere ve kış aylarında haftada 1 kere olacak şekilde yapılması yeterli olacaktır.

Itır Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Itır çiçeği birçok kişinin sevdiği, bakımını yapmak ve yetiştirmek istediği bir çiçektir. Bu nedenle nasıl çoğaltılacağı merak konusudur. Itır çiçeği çoğaltılırken genellikle tohumdan çoğaltma veya çelikle çoğaltma yöntemi kullanılmaktadır. Çelikle çoğaltma yöntemi kullanılırken olgunlaşmış bir ıtır çiçeği dalından 10-15 cm boyutunda bir çelik kesilir ve kesilen çeliğin alt yaprakları alınır. Daha sonra kesilen çeliğin alt tarafına köklendirme serumu sürülür. Çelik ardından uygun bir toprağa dikilir ve sulanır. Bulunduğu ortamın 15-25 derece arasında olmasına dikkat edilir ve köklenmesi beklenir. Büyüme ve köklenme gerçekleştiğinde ıtır çiçeği yeni bir saksıya veya başka bir toprağa dikilir.

Itır çiçeğini tohum ile çoğaltırken tohumların hasar almamış olması önemlidir. Tohumlar toprağın üzerine serpilerek dikilir ve nemli kalacak şekilde su verilir. Itır çiçeği tohumla yetiştirirken çelikle çoğaltma yöntemine göre daha çok sabır ve emek istediği için daha az tercih edilmektedir.

Yer Seçimi Nasıl Olmalıdır?

Itır çiçeğinin gelişimi ve bakımı için doğru yer seçimi çok önemlidir. Bu nedenle yer seçerken dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Öncelikle ıtır çiçeğini yer seçerken güneş alan bir konumda bulunması gerektiği unutulmamalıdır. Güneş ışığı ıtır çiçeğinin çiçeklerinin açmasını sağlayacaktır fakat bununla birlikte ıtır çiçeğini direkt güneş alan yerlerde de tutmamak gerekir. Güneş ışığının filtrelenmiş şekilde alması daha uygundur.

Itır çiçeğine yer seçerken aynı zamanda direkt olarak sert rüzgar ve hava akımlarını alacak yerlerden uzakta bakmak gereklidir. Sert rüzgarlar ve akımları ıtır çiçeğine zarar verebilir.

Itır çiçeği yer seçiminde son olarak yer seçerken ışık ve rüzgardan korumanın yanında sıcaklık da önemli bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Itır çiçeğini aşırı soğuk ve sıcaklardan koruyacak şekilde konumlandırmak ve bakımını yapmak gereklidir. Sıcaklardan ve soğuklardan korumak için önlemler alınmalıdır.

Ben Ceren Turhan. Biyoloji bölümü mezunuyum ve aynı zamanda Veteriner hekimim. Doğal çiçek sitesi üzerinde biyoloji bölümünde edindiğim bilgileri kullanarak çiçek bakımı konusunda paylaşımlar yapmaktayım. Bahçe çiçekleri ve Saksı çiçeklerinin bakımı konusunda ana dilim olan Türkçe ile ve İngilizce olarak içeriklerimi sizlere paylaşmaktayım.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir