Cennet kuşu çiçeği farklı görünüşünü ve adını sahip olduğu üç turuncu yapraktan kaynaşan tek tomurcuk ile ortaya çıkan görüntüden almaktadır. Cennet kuşu çiçeği açtıkça tropikal kuşu andırmaktadır. Bu harika görünüşe sahip olan cennet kuşu çiçeği diğer adıyla strelitzia, tropikal bir çiçektir.
Cennet kuşu çiçeği tropikal bir çiçek olarak hem evlerde hem bahçelerde çok kolay bir şekilde yetiştirilmektedir. Cennet kuşu çiçeğinin bakımı ve yetiştirilmesi diğer birçok tropikal çiçeğe kıyasla olduğu için birçok kişi tercih etmektedir. Cennet kuşu çiçeği ilkbaharın gelmesiyle çiçek açmaya başlar ve olgunlaştığında 1-2 metreye kadar uzayabilir. Bakımı kolay olan ve birçok kişi tarafından merak edilen Cennet kuşu çiçeğinin bakımı nasıl yapılır? Bu sorunun cevabını ve daha fazlasını hep birlikte detaylarıyla inceleyelim.
Cennet Kuşu Bakımı Nasıl Yapılır?
Cennet kuşu çiçeği uygun koşulların sağlandığında hem ev ortamında hem de bahçelerde rahatlıkla bakımı yapılabilen bir çiçektir. Olgunlaşması 2-3 yıl süreyi alabilmektedir. Boyu 1-2 metreye kadar uzunluğa erişebilir. Sıcak iklime sahip alanlarda kendi kendine büyüme ve olgunlaşması beklenir. Peki kendi evimizde ve bahçemizde cennet kuşu çiçeği bakımını nasıl yapmalıyız? İşte Püf noktalar!
Işık
Cennet kuşu çiçeği bakımındaki püf noktalardan birisi bitkinin ihtiyaç duyduğu ışık ve uygun ortamın sağlanmasıdır. Güneş ışığını direkt olarak almayacak, aydınlık ve ferah ortamların seçimi yapılmalıdır. Düzenli ve iyi şekilde ışık aldıkça gelişimi daha sağlıklı olacaktır. Bu nedenle karanlık ve havadar olmayan yerlerde bakımından uzak durulmalıdır.
Sulama
Cennet kuşu çiçekleri tropikal bir tür olduğu için nemi ve nemli ortamları sevmektedirler. Toprağı yıl boyunca nemli kalacak şekilde sulanmalıdır. Bu nedenle su verme işlemi yaparken su ihtiyacına toprak kontrolü yaparak bakılmalıdır. Sulama işlemi yaparken Cennet kuşu çiçeğinizin yapraklarını nemli bir bez ile silmek daha iyi fotosentez yapıp sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlayacaktır. Sulama işlemini çiçeğinizin dibinden veya püskürtme şekliyle yapılabilir.
Toprak
Cennet kuşu çiçeği toprak konusunda seçici değildir. Drene özelliği olan, vitamin ve mineral bakımından zengin topraklar yeterli olacaktır. Saksı seçerken toprakta biriken suyun saksı ile dışarıya atılabilecek bir saksı olmasına da özen gösterilmelidir.
Sıcaklık
Cennet kuşu çiçeği tropikal bir çiçek olduğundan dolayı nemi ve sıcağı sevmektedir. Gereken nemi sağlamak adına çiçeğinize bir sprey ile su sıkabilirsiniz. Kış aylarında 15-20 derecenin altına düşmeyecek oda sıcaklığında tutarak bakımını kolayca yapabilirsiniz.
Gübre
Cennet kuşu çiçeği takviyeye ve beslenmeye ihtiyaç duyan bir çiçektir. Bu nedenle yılda bir kere veya ihtiyaca göre ilkbahar aylarında gübre takviyesi yaparak gelişimine destek olabilirsiniz.
Cennet Kuşu Çiçeği Ne Zaman Sulanmalıdır?
Cennet kuşu çiçeğinin gelişimi neme ve ışığa bağlı olduğu için ne zaman sulanmalıdır sorusu önem arz etmektedir. Diğer birçok çiçekte olduğu gibi cennet kuşu çiçeği için sulama zamanı çiçeğin toprağı kontrol edilerek anlaşılabilir.
Cennet kuşu çiçeğinin toprağı orta derecede nemli olmalıdır. Toprağın hem saksı üzerinden hem alt tarafından köklerinin kuru olup olmadığı tespit kontrol edilerek sulama zamanı netleştirilir. Kuru ve neme ihtiyacı olan Cennet kuşu çiçeğine istenirse köklerden veya püskürtme yöntemiyle sulama işlemi yapılabilir. Sulama işlemi haftada sıcaklığa ve neme göre 2-3 kere olabilir.
Cennet Kuşu Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Cennet kuşu anlamı olan ve görüntüsü ile dikkatleri üzerine çeken bir bitkidir. Aynı zamanda cennet kuşu çiçeği bakımı kolay olan ve evleri ve ofisleri süsleyen bir çiçektir. Bu nedenle birçok kişi cennet kuşu çiçeği nasıl çoğaltılır sorusunu sormaktadır. Cennet kuşu çiçeği iki kolay yol ile çoğaltılabilmektedir.
Cennet kuşu çiçeği çoğaltmanın kolay ve basit yollarından birincisi köklerinden ayırma yöntemidir. İlkbahar aylarında yapılması cennet kuşu çiçeği için daha sağlıklı olacağından tercih edilmelidir. Olgunlaşmış ve sağlıklı olan cennet kuşu çiçeğinizin köklerinden temiz bir makas yardımıyla kesebilir ve ardından saksıya ekerek çoğaltabilirsiniz. Dikme işlemi ardından su ve vitamin vererek işlemi tamamlayabilirsiniz.
Cennet kuşu çiçeğinin bir diğer çoğaltma işlemi ise tohumla çoğaltma işlemidir. Cennet kuşu tohumları humus bakımından zengin ve geçirgen bir toprağa ilkbahar aylarında dikilerek de çoğaltılabilir. Tohum ekildikten sonra can suyu verilmesi gerektiği unutulmamalıdır.
Cennet Kuşu Yer Seçimi Nasıl Olmalıdır?
Cennet kuşu çiçeğinin uzun yaprakları ve gösterişli duruşuyla, nemi ve gün ışığını sevmesiyle yer seçiminin nasıl olması gerektiği birçok kişi tarafından merak edilen soru haline gelmiştir. Cennet kuşu çiçeği yer seçimi için en önemli etken ışık ihtiyacıdır. Yer seçerken yeteri kadar gün ışığı almasına ve aydınlık bir ortamda bulundurmaya özen gösterilmelidir.
Cennet kuşu çiçeklerini konumlandırırken beslenen ve bakılan can dostlarını unutmamak gerekir. Cennet kuşu çiçeklerinin yaprakları zararlı etkiler meydana getirebildiğinden dolayı diğer canlıların ulaşamayacağı yerlerin tercih edilmesi gerekir.
Cennet Kuşu Çiçeği Bakımı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Cennet Kuşu Çiçeği Ne Kadar Işık Almalıdır?
Cennet kuşu çiçeği aydınlık alanları ve güneşi sevmektedir. Cennet kuşu çiçeği direkt güneş ışı altında bırakılmamalı, batı cephe tarafındaki pençelerde, balkonlarda sabah ve akşam güneşlerini alacak şekilde ışıklandırılmalıdır.
Cennet Kuşu Çiçeği Anlamı Nedir?
Cennet kuşu çiçeği temsil olarak özgürlük, sevgi, anlayış ve sadakati ifade etmektedir ve bu anlamlarla bilinmektedir.
Cennet Kuşu Çiçeği Ne kadar Zamanda Büyür?
Cennet kuşu çiçeği tropikal bir bitki olarak gelişimi ve büyümesi zaman alan bir çiçek türüdür. Gelişmesi bakıma ve sıcaklıklara göre 2 ila 5 yıla kadar sürebilir.